söndag 10 januari 2010

Skriv lättläst från början istället

I en debattartikel i Aftonbladet skriver riksdagsledamöter från de fyra regeringspartierna att kommuner och myndigheter måste bli bättre på att få ut information på lättläst svenska, speciellt inför valet i höst.

Detta är ett ämne som återkommer titt som tätt och men som ofta leder till missförstånd både bland politiker och "vanligt folk". Utav någon anledning verkar man ha fått för sig att lättläst svenska är detsamma som fattigare svenska - att information går förlorad bara för att man beskriver något i enkla ordalag.

Så är givetvis inte fallet. Bara för att du skriver korta meningar, undviker passiva fraser och ersätter byråkratiska facktermer med mer allmänna beskrivningar så blir inte informationen sämre. Snarare tvärtom!

I debattartikeln upprör sig allianspartierna över att såpass få myndigheter och kommuner har länkar till lättläst svenska på sina webbplatser. Vad de däremot inte reflekterar över är att texterna redan kan vara tillräckligt enkla för att kunna begripas både av personer med utländsk härkomst och personer med läs- och skrivsvårigheter och att det därför inte behövs någon extra sida med samma information på lättläst svenska.

Debattörerna är så övertygade om att lättläst svenska ska hålla en lägre nivå att de inte inser det faktiskt är möjligt att bedriva myndighetsutövning på en svenska som alla begriper. Istället vill de "dumma ner" svenskan till en nivå som även de lässvaga förstår - något som både är resurskrävande för offentlig sektor och även nedvärderande mot dem som av en eller annan anledning har läs- och skrivsvårigheter.

Jag tvivlar inte på att det finns enorma brister i myndigheters språkbruk, och man behöver inte vara lässvag eller nyinvandrad för att ha svårt att förstå det byråkratiska språk som används av många myndigheter. Men lösningen är inte att producera lättlästa informationssidor på alla offentliga webbplatser. Istället krävs att myndigheter - från riksdag till kommuner - tar ett ansvar och städar bort byråkratsvenskan till förmån för ett lättbegripligt språk som samtliga medborgare kan ta till sig.     

Jag vill uppmana all offentlig sektor att ta sig en allvarlig funderare på om er webbplats verkligen behöver en sida med lättläst svenska. Är det inte enklare, billigare och mer demokratiskt att skriva lättläst från början?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar