torsdag 14 januari 2010

Köldanklagelse får norsk observatoriumchef att ventilera fördomar

Göteborgs Posten, och även DN, skriver att den pakistanska nyhetsbyrån Pakistan Daily ger Norge skulden för den kraftiga kyla som lamslagit stora delar av världen. Norrmännen ska nämligen ha punkterat atmosfären med en högenergistråle som skjutits ut från ett observatorium.

Lika absurd som denna märkliga anklagelse är, lika inskränkt är observatoriechefens uttalande som GP citerat:

"– Det är hopplöst att förhålla sig rationellt till dessa påståenden som avspeglar kvasireligiösa uppfattningar i New Age-världen där rationell argumentation är satt ur spel, säger Truls Lynne Hansen, chef för Nordlysobservatoriet på Tromsö till Aftenposten."

 Efter att ha läst ursprungsartikeln på Pakistan Daily blir jag inte riktigt klok på vad som skulle vara "kvasireligiösa uppfattningar i New Age-världen". Misstänker snarare att detta uttalande är ett uttryck för Truls Lynne Hansens allt annat än vidsynta föreställningar om islam.

Artikeln är tveklöst en fabrikation och konspirationsteorin håller "månlandningen filmades i en studio"-klass. Men att likställa ett nyhetstelegram från ett land med 97 procent muslimer med ett "Det okända"-avsnitt på TV4+ vittnar om en unken orientalism och möjligen ett medlemskap i Fremskrittspartiet.

3 kommentarer:

  1. Fördomar? Det finns inte mycket upplyst i dessa länderna där religionen styr människor.

    SvaraRadera
  2. Var sjutton fick han New Age ifrån?? Skulle tro att såväl islamister som medelpakistaniern är kolossalt emot en så superamerikansk produkt som New Age.

    SvaraRadera
  3. Kafoe: Du uttrycker dig ju som om du vore ordboksexemplet på fördomsfull.

    "Det finns inte mycket upplyst i dessa länderna där religionen styr människor." Snacka om att dra alla över en kam.

    SvaraRadera