onsdag 30 september 2009

Berglins raljerande över "Verklighetens folk" en fullträff

Sedan årets Almedalsvecka har Göran Hägglunds (KD) haft ett nytt favorituttryck - "Verklighetens folk" - som verkar åsyfta alla personer som inte tillhör den vänsterorienterade kultureliten (vilka det nu är). Och då begreppet är exkluderande utan att definiera vem som exkluderas, så är det möjligt att använda i alla tänkbara sammanhang för att stödja partiets egna teser (genusmedvetna förskollärare och teater med politiska undertoner är farligt!). För vem vill inte tillhöra verklighetens folk?

Nu har Aktuellt har uppmärksammat att uttrycket användes frekvent redan för två decennier sedan av Ny demokrati. Kan inte ens med den bästa viljan i världen säga att jag är förvånad. Det har länge funnits en viss främlingsfientlighet och rädsla för det som sticker ut i de kristdemokratiska leden. Titta bara på det värdekonservativa nätverket Engelbrekt som startades runt millennieskiftet av ett antal medlemmar i Kristdemokratiska ungdomsförbundet.

Men nu är ju inte detta en politisk blogg utan en kommunikationsblogg och med det här inlägget vill jag egentligen bara lyfta fram Berglins fullkomligt lysande satir över begreppet. Aningen lättvunna poänger kanske. Men hela den här bloggen bygger ju på att dra saker till sin spets och göra komiska poänger på detta. Rutan om hockeyavbrotten får mig att kikna av skratt!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar